Людина епохи (код смс zz58487+5)

Рейтинг:   / 5
ПлохоОтлично 

«Малий я і не значний чоловік, але з волі Божої став самовладцем і самодержавцем українським» - так казав про себе великий гетьман Війська Запорозького Богдан Хмельницький.

Богдан Михайлович – один з найвидатніших політичних діячів України. Він увійшов в світову історію як державний діяч, полководець і дипломат. Він створив одну з найсильніших армій Європи. Битви під Корсунем, Жовтими Водами і Пилявцями стали взірцями полководського мистецтва.

Але всього цього могло б і не бути. Терпіння упродовж багатьох століть було характерним для українців. От і козак Хмельницький також довго терпів правління поляків. До поки шляхтич Чаплинський не поглумився над дружиною Богдана і до смерті забив його сина. Це була остання крапля. Особиста трагедія Богдана це одна із причин національно-визвольної війни 1648-57 рр. Хмельницький зрозумів, що тільки козаки зможуть звільнити свій народ.

Хмельницький не тільки очолив Національно-визвольну війну проти поляків, але й зміг об’єднати для цього зусилля різних верств українського суспільства. Основним здобутком гетьмана була побудова Української держави. Його мета – незалежна Україна, як спадкоємиця Київської Русі, яка об’єднала б усі етнічні українські землі. Розбудову держави він вів під особистим контролем.

За гетьманство Богдана Хмельницького було ліквідоване велике землеволодіння магнатів і католицького духовенства. Також він зміг ліквідувати кріпацтво і прості люди одержали особисту свободу. Богдану вдалося змінити і суспільні відносини. Життя в Україні стало організовувалось на підставі «звичаєвого права, а в містах магдебурзького. Козацтво в Війську Запорозькому стало привілейованим станом. Українці отримали права про які ще 10 років тому не могли і мріяти.

Це лише мала доля того, що зробив Хмельницький для козацької держави. Можна тільки уявляти, як змінилась би країна, якщо б її ватажок не помер так рано. Однак люди не вічні і смерть Богдана в 1657 р. болісно відобразилася на всьому народові. Пішов не просто лідер, а людина епохи.

Головним внеском Хмельницького, я вважаю, є те, що він розбудив український народ і показав справжню силу рядового українського козака.   Для мене Богдан Хмельницький це козак з великим українським серцем.

Дополнительная информация