Людмила Ніценко, ЧДІЕіУ

З року в рік з телеекранів та засобів масової інформації ми чуємо про плани інтеграції України до Європи. Час спливає, але віз, як то кажуть, і нині там. Спробуємо розібратися чому.

Першою, і на мій погляд, головною проблемою України на шляху інтеграції до ЄС є її недосконала економічна система, яка в наш час потребує кардинального реформування. За прикладами далеко ходити не треба, достатньо лише поглянути на  українські заробітні плати, пенсії, стипендії та інші соціальні виплати, які вкрай не дотягують до європейських стандартів, не кажучи вже  про спад ВВП, промислового виробництва та дефіцит держбюджету. Причин на це багато: тіньова економіка, корупція, економічні злочини, високий рівень інфляції – все це ставить загрозу економічній та національній стабільності держави. Україні критично не вистачає нових реформ, але наразі, на мою думку, жодна влада не спроможна їх реалізувати, адже цінності у України з Європою, на жаль, різні. Українцям, на відміну від європейців не вистачає відчуття патріотизму і бажання своєю діяльністю принести користь не лише собі, а й країні в цілому, через що, можливо, Україна і відчуває постійний брак коштів.

Звісно, існують і інші проблеми, зокрема  в культурній, законодавчий, освітній сферах, але ключовим моментом є те, що  будь яка проблема є вирішальною, в тому числі і вище перелічені. Я люблю свою країну  і можу із впевненістю сказати, що окрім цього Україна має величезний потенціал, у тому числі транзитний, аграрний та культурний, країна має величезну історично-культурну та природну спадщину. Отже, Україна у своєму розвитку може піти набагато далі. Для цього українцям в першу чергу  необхідно почати з себе і здійснити низку реформ, у тому числі у своїй свідомості. Кожен має почати з себе – тож давайте всі разом змінювати Україну на краще!!!

Дополнительная информация