Олексій Семибратов, ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка

«Бути чи не бути»? Ці слова Шекспіра актуальні і сьогодні. Бути чи не бути Україні процвітаючою демократичною державою з ринковою економікою? Бути чи не бути свободі слова в Україні? Бути чи не бути Україні в ЄС?

Звичайно Європейський союз це не рай. Рай треба заслужити. ЄС для України це скоріше «шанс на суттєві зміни». Потрібно змінити свідомість громадян. Показати, що можна жити по-іншому. Це шанс викинути «совок» з дому і думок. Вже більше 20 років Україна є Незалежною державою. Так Україна Незалежна, але розділена. І не на схід і захід, а на клан з 200-х сімей, які при владі, і на простих українців. Любомир Гузар якось сказав одну дуже красномовну фразу: «Між Сходом і Заходом України нема поділу, є поділ між тими, хто любить Україну і хто її не любить». Важко з ним не погодитись, правда ?

Що б переконатися в тому, що вступ до Європейського союзу це правильне рішення давайте розглянемо кілька можливих варіантів для нашої держави. Варіант №1 – не вступати ні в які союзи. Наче б то не поганий варіант. Але чи змінилось, щось в країні кардинально після здобуття Незалежності? Ну, щось та змінилося! Ми прийняли Конституцію, запровадили національну грошову одиницю і стали однією з найбільших країн Європи. Але по факту ми не збудували тої держави в якій було б безпечно жити і працювати. За 20 років українців стало на 7 мільйонів менше. Рівень алкоголізму серед молоді у нас один з найвищих в Європі. Кумівство в політиці стало традицією. Тільки в нашій країні націоналістом можуть назвати людину яка розмовляє українською мовою. Тільки у нас депутати можуть голосувати за себе і за того хлопця. А передачі на кшталт «Дернев +1» мають найвищу популярність серед молоді. За 20 років самі ми позбутися «сміття» не змогли, може треба роботи щось інакше?

Варіант №2 – вступ до митного союзу. До нього наш кличуть, звісна річ, комуністи і дядя Вітя зі своїм «НЕ Українським вибором». Для тих хто не в курсі скажу, що Дядя Вітя це кум дяді Вови. А дядя Вова продає Україні газ майже в двічі дорожче чим Німеччині. Скільки кілометрів до Німеччини і скільки до України? І ще в голос кричить, що українці і росіяни братні народи. Дак це виходить по-братськи наживатися на грошах простих українців? Більше двох століть, починаючи з 1654 року, українські землі були під владою Московії. Ще біля 70 років в складі СРСР, але і там Москва правила парадом. Те, що митний союз це щось кардинально інше віриться з трудом. Ручку можна замінити, а «почерк» ні.

І варіант №3 – вступ до Європейського союзу. Київська Русь вважалась однією з провідних держав свого часу. Українська культура тісно пов’язана з європейською. Демократія була характерна для наших предків ще з часів козачини. Після Другої світової війни європейські країни змогли покращити своє економічне положення саме завдяки тому, що об’єднались. Отже, Україна, як територіально так і ментально, європейська держава і питання вступу до ЄС єдиний правильний вибір. Це вибір нової якості життя. Альтернативи для України просто не може бути апріорі.

Тому, перефразовуючи Шекспіра «Бути чи не бути» Україні в Європейському союзі, я відповів би, звісно ж,  БУТИ !!!

Дополнительная информация