Юлія Ковтун, ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка

Приємно вражена темою яку Ви запропонували. Молодь звісно бажає, щоб Україна вступила до Європейського союзу. Але мало хто знає історію його створення. Спробую її Вам розповісти нижче. Якщо хоч для однієї людини ця інформація стане в пригоді, то я буду рахувати, що стала переможницею в даному конкурсі, не залежно від рішення журі.

Отож, закінчилась Друга світова війна. Між США і СРСР почалася «гонка озброєнь». Кордон між західною Європою і східною проходив по Берлінській стіні. На початку другої половини XX ст. Франція і ФРН домовилися про створення, на економічних засадах, об’єднання країн, для виходу з після воєнної кризи. Співзасновниками цієї спільноти стали ще чотири країни. Це Італія, Нідерланди, Бельгія і Люксембург. Паризькі і Римські договорили юридично закріпили це об’єднання. Вони створили необхідні органи для координування роботи. Але така «міні-Європа» була слабка без Великої Британії. Їй з самого початку пропонували вступити до даного об’єднання, але вона вагалася. Потім, коли вона надумалась подати заявку на вступ, її відхилили. Проти була Франція, а саме її Президент Де Голль. Він  хотів , що б Франція була найбільшою і найвпливовішою країною в цій спільноті. Зрештою нема нічого вічного, тим паче не буває вічного Президента. Наступником Де Голля став Пампіду, який погодився з тим, щоб Велика Британія приєдналася до їхнього об’єднання. Крім того в цей час приєдналися ще й Ірландія з Данією. І того 9 країн. Світ змінюється. Відбувається Деколонізація Африки. Диктаторські режими Іспанії, Португалії і Греції падають. Як наслідок, у 80рр. ці країни також були включенні до спільноти. На початку 90 рр. Берлінська стіна розвалюється, а СРСР розпадається. В 1992 р. країни спільноти підписали Маастриську угоду. Тільки після цього, об’єднання країн отримують назву – Європейський союз.  Через три роки в ЄС вступають Австрія,  Фінляндія, Швеція. Це була остання класична хвиля розширення.  З часом у ЄС з’явилась власна валюта – Євро. Довго напевно думали над її назвою =).  В 2004 році до Євросоюзу вступили аж 10 країн ! Це Кіпр, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина і Словенія. А  Болгарії та Румунії приєднались до спільноти в 2007 році.  В цьому ж році країни підписали Лісабонську угоду яка стало фактично новою конституцією. 28 країною членом ЄС має стали Хорватія, 1 липня 2013 року очікується її приєднання.

Ось така коротенька та стисла історія Європейського союзу. Варто згадати ще про те, що Нобелівську премію миру-2012 було присуджено саме  Європейському Союзу! Він впродовж більше шести десятиліть зробив свій вагомий внесок у просування миру і примирення, демократії та прав людини в Європі.

Дополнительная информация