Не салом єдиним живе українець! (код смс zz58487+10)

Рейтинг:   / 17
ПлохоОтлично 

Вареники, горілка, вишиванка – звичайний асоціативний ряд про Україну у пересічного іноземця. А у більш підкованого в світовій історії у підсвідомості з’являється ще слово «козак». Та мова не про місце нашої держави у світі і, навіть, не про ставлення до неї.  Адже головне, щоб саме в українця поняття «козацтво» не перейшло на маргінеси.

Хто ж він – козак? Гарний парубок у шароварах та з шаблюкою, втікач, силач? Насамперед – це свобода! Свобода  духу, тіла, волі в  одній людині.

Можна безконечно говорити про військову звитягу козацтва, але чи це його головна заслуга перед українством? Мені здається, що не зовсім. Адже прагнення здобути незалежність було завжди і не лише у козаків.

На мою думку, цьому українському феномену ми перш за все завдячуємо загальнонаціональною свідомістю, мораллю. Тому що саме у козаків вільно розвивалися і закріплювалися ознаки української народності. У бій – з піснею, в останню путь – з піснею, перемога – з піснею. Як дружба – то навіки, як кохання – то шалене. Як слово – то гостре, як жарт – то влучний. Як на коліна – то лише перед батьками. І хата наша не з краю, а на початку. І хоч спина гола, зате вольна.

Це звичні істини козаків, що живуть у нас сьогоднішніх. Головне – вчасно згадувати про це, а краще – не забувати, щоб довести всім: не салом єдиним живе українець!

Дополнительная информация