Про трьох героїв (код смс zz58487+8)

Рейтинг:   / 6
ПлохоОтлично 

В Московії монархами були царі,  в Речі Посполитій правили королі, а у Війську Запорозькому головними були Гетьмани !!! А що ми знаємо про них? Чому з’явилися козаки? І де вони жили?

Після татаро-монгольського панування українські землі відійшли до Литви і Польщі. Українські селяни страждали від нестачі власної землі і тому переїздили за пороги Дніпра. В умовах соціального і релігійного гніту українців, відчувалась потреба в створені такої суспільної сили, яка б стала творцем нової власної держави.  Такою силою стали козаки.

Козаки вирізнялися фізичною силою і гарно володіли зброєю. Кожний другий носив оселедець та вуса. На дніпровських островках козаки будували укріплені містечка – Січі. Посередині Січі був майдан, на якому відбувалися козацькі військові ради. Запорозька Січі – це християнська козацька республіка, яка стала зародком української державності.

Ще з школи ми знаємо про славну національно-визвольну війну українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Саме йому вдалося підняти наш народ з колін. Тоді територія козацької держави складалася із земель колишнього Київського, Чернігівського та Брацлавського воєводств і обіймала 200 тис. кВ. км. Столицею Богдан зробив місто Чигирин. А після його смерті почався трагічний період в історії України.  Вторгнення в Україну іноземних держав призвело до втрати територіальної цілісності і значно ускладнило процес розвитку української нації.

Ще один великим гетьманом був Іван Мазепа. Під час свого правління він намагався стабілізувати політичне і економічне життя в Україні. Прагнув об’єднати Лівобережжя і Правобережжя в єдину державу. Окремо, заслуговує уваги, культурно-просвітницька діяльність Мазепи. Вона була не просто меценатством, а спланованою далекосяжною державною політикою. Іван Степанович мріяв, що б в культурі Україна зрівнялась з європейськими державами. Саме за його кошти був збудований чернігівський колегіум, який знаходиться на валу. І звісно не від хорошого життя Мазепа перейшов на сторону Швеції. По-перше, змінилися відносини з Петром I. Останній  часто використовував козаків як дешеву робочу силу для канальних і землерийних робіт. Не дарма кажуть, що Петербург збудовано на кістках козаків. По-друге, Карл XII пообіцяв Мазепі незалежність якщо ті допоможуть йому перемогти Московію. Ясна річ, що від Петра і мови про незалежну Україну і не могло бути тому і вирішив Іван змінити союзника. Як закінчилася війна ми всі знаємо, але 20-річне гетьманування Мазепи і його роль в української держави також цінуємо.

І третім великим гетьманом із світовою славою для мене є Пилип Орлик. Це гетьман у вигнанні і автор першої писаної конституції в Європі. ЇЇ повна назва «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького». Ця конституція мала форму угоди між гетьманом і козацтвом, яке виступало від імені українського народ. Уперше в історії гетьман уклав офіційну угоду зі своїми виборцями. У стаття викладалися засади державного життя. Нажаль конституція залишилася лише документом і не була втілена в життя. З часом Орлик мусив виїхати до Західної Європи. Існує легенда, що назва французького аеропорту «Орлі» має відношення до сім’ї Орликів.

Навчання в Інституті історії дало мені неоцінений скарб -  знання історії мого народу. Я по іншому тепер дивлюсь на світ. Пишаюсь тим, що я нащадок відважних козаків і мудрих гетьманів. 14 жовтня  - це день Святої Богородиці, яка не один раз рятувала своєю покровом українських козаків. Я вітаю всіх з цим прекрасним святом!!!

Дополнительная информация