Сила козацького духу (код смс zz58487+7)

Рейтинг:   / 18
ПлохоОтлично 

Сьогодні в Україні намагаються відродити козацтво, ретельно вивчають життя козаків, їх звичаї, традиції, створюють сучасні козацькі загони. Справді, часи козацтва – частина героїчного минулого українського народу. Так в чому ж полягає інтерес до козаків? Чому ми пишаємося ними на весь світ?

Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що у козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Козак в моїй уяві – звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею.

Я глибоко переконана, що козацтво відіграло велику роль в історії України, справило вплив на формування специфічних рис культури. Вже самим фактом свого існування воно надихало українців на боротьбу проти феодального гноблення. Пам’ятаю як маленькою дивилась мультфільми про козаків і вже тоді пишалась ними та їх подвигами.

З давніх-давен українці повинні були відстоювати права на вільне існування, адже на нашу щедру і багату землю частенько зазіхали вороги. Саме козаки захищали кордони нашої держави від нападів турків, татар, ляхів.Сьогодні ми, нащадки славних козаків, розуміємо, який великий внесок вони зробили у розвитку освіти і культури.

Протягом кількох століть українські козаки захищали не лише власні інтереси, а й інтереси інших країн: козацькі загони були бажаною підмогою і у польському, і у французькому війську. Про славетні бої і походи козаків, про їх сміливість, відвагу й винахідливість ходять легенди. Прославили козацтво хоробрі, талановиті ватажки: Остап Дашкевич, Дмитро Вишневецький, Іван Підкова, Северин Наливайко, Іван Сулима та інші. Гетьманство Богдана Хмельницького поклало край так званому “золотому спокою”. Видатний гетьман, сміливий, рішучий борець за правду, він поклав своє життя за свободу українського народу, але зрадництво татар і Москви не дало здійснитися мріям Хмельницького бачити Україну вільною, і скоротило йому віку. Після смерті Хмельницького на Україні почався безлад – багатогетьманство і братовбивча війна. Цей страшний час назвали “руїною”.

На мою думку, взірцем для наслідування могли б стати ті чесноти козаків, що співзвучні християнській моралі. Це глибока повага до старших і заслужених воїнів. Тепер, на жаль, мудрість старших не має поваги серед молоді.

Слава про волелюбних українських предків живе і донині. Через козацтво ми всі творили нашу історію, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. І сьогодні, коли йде становлення незалежної України, як ніколи актуально звучать рядки нашого Гімну:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу

І покажем, що ми, браття, козацького роду.    

Дополнительная информация