Анна Кучеренко, ЧДІЕіУ

Маємо бути європейцями
на ґрунті українському
П. Грабовський


Україна споконвіку належить до Європи. Населення її впродовж віків виборювало незалежність. Наші пращури не бажали потурчитися чи ополячитися, стати росіянами чи німцями.

Досягти європейського рівня культури прагнули Тарас Шевченко і Леся Українка, Павло Грабовський і Марко Вовчок, а особливо діячі мистецтва і літератури ХХ століття.

Були різні епохи в історії мого славного народу: могутня княжа Русь і татаро-монгольське ярмо, вільна козацька держава і Україна-Руїна, кріпацтво і нестерпний сталінський режим. Українці ніколи не відмовлялися від дружніх стосунків із сусідніми народами, тим паче з європейцями.

Безліч відомих учених, митців України працюють за її межами, удосконалюючи знання, одержані на Батьківщині, а дехто й навчається за кордоном. У той же час на наших підприємствах є іноземці, які обіцяють якнайшвидше європеїзувати техніку, що покращить стан економіки країни.

Кожен з нас повинен намагатися стати гарним прикладом для інших, виховувати високу культуру поведінки, підвищити екологічну свідомість не лише на рівень європейський, а щоб захоплювалися нашими здобутками в усьому світі.

Тож не сидімо склавши руки! Досягти європейського рівня можна, лише ставши справжніми патріотами України, що цінують рідну мову, культуру та поважають своїх земляків.

Дополнительная информация