Євгеній Іванов, ЧДТУ

В 1991 р. нарешті розпався Радянський союз і після прийняття Незалежності перед молодою українською державою постало питання яким зовнішньополітичним курсом вона повинна рухатись. Виходячи з історичних традицій керівництвом держави було вирішено, що європейський вектор є найбільш доцільнішим для країни.  

Європейський вибір України можна пояснити декількома факторами:
1)    Географічна близькість між Україною та ЄС. Після вступу до ЄС Польщі, Словаччини та Угорщини, Румунії, які є сусідами України, наша держава стала безпосередньо межувати з Євросоюзом.
2)     Починаючи ще з Київської Русі «проукраїнські» державні утворення співпрацювали з європейськими державами.

Відносини між Україною та ЄС були започатковані ще у грудні 1991 р., коли Міністр закордонних справ Нідерландів, як представник головуючої тоді в ЄС країни, відправив офіційний лист від імені ЄС, в якому визнав незалежність України. 14 червня 1994 була підписана Угода про партнерство та співробітництво між нашою країною і ЄС ( вона набула чинності 1 березня 1998 р.). Саме ця угода започаткувала співробітництво з дуже великого спектра питань.

В 2000 рр.  нові договори та програми, які були підписані між Україною і ЄС, сприяли покращенню міжнародного іміджу України у світі. Співробітництво у сфері юстиції, свободи та безпеки стало одним з ключових пріоритетів у розвитку відносин між Україною та ЄС. Це пояснюється наявністю спільного кордону, що вимагає налагодження зв’язків для подолання спільних викликів сьогодення. Надметою є створення загальноєвропейського простору свободи та безпеки.

Договори, які українська сторона підписала з Європейським союзом, допомогли покращити ситуацію в країні. Зокрема, проводилась робота з уніфікації судової системи, дотримання прав людини і верховенства права. Якщо брати до уваги міграційну сферу, то Міністерству внутрішніх справ було передано два цілісні майнові комплекси пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні. Ці два пункти розташовуються у с. Журавичі (Волинська область) та с. Розсудів (Чернігівська область).

Нової динаміки відносинам України та ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки надасть вирішення безвізового питання. Студенти, журналісти, спортсмени  та інші люди могли б безперешкодно їздили до будь якої країни Євросоюзу.   

Щодо політичних переваг інтеграції України в ЄС, то вони є очевидними. По перше зближення з ЄС є гарантією розбудови демократичних інституцій в Україні. Членство в Євросоюзі відкриє шлях до колективних структур спільної безпеки Євросоюзу, дозволить активізувати співробітництво у боротьбі з організованою злочинністю, контрабандою, нелегальною міграцією, наркобізнесом тощо.

Отже, інтеграція України до ЄС це єдиний правильний вибір для нашої країни. Українці завжди був органічною складовою євроспільноти. Треба визнати, що євроінтеграція України відбувається повільно, але це скоріше витікає з внутрішніх чинників. Якщо Європа після Другої Світової війни засудила нацизм, то ми ще не «проводили суд» над комунізмом. Саме «совок» є тим «апендиксом» якого треба позбутися.

Дополнительная информация