Олексій Мележик, ЧДТУ

Вступ до Європейського Союзу є на разі одним з найголовніших завдань Української держави щодо зовнішньої діяльності країни у сфері політики та економіки. Ось, вже майже протягом десятиліття наша влада підписує пакти та угоди з ЄС, намагається підтягнути всі можливі європейські стандарти, якими нас «обтяжує» Рада Європи у надії бути повноправним членом країн Європейського Союзу. Взагалі, процес вступу будь-якої країни до ЄС є складний та багатоетапний, тому Україні слід використовувати досвід інших країн, у яких вже минула ця стадія.

Звісно, нашій державі, як вже зазначалося вище, потрібно підкорегувати наші стандарти до європейських, але в першу чергу треба привести до ладу економіку країни, поліпшити та стабілізувати політичний стан, звести корупцію до нуля. Щодо економіки, то вона не збільшується у «стахановських» темпах, але все ж таки кожен рік ВВП зростає та розвиток у багатьох галузях є помітним. Це стосується вугільної, коксохімічної, металургійної промисловості. Деякі вітчизняні товари таки заполонили європейські ринки і це вже є гарним результатом. Але, останнім часом урядовців країн ЄС більш хвилює політичне становище нашої держави. Це пов’язано, насамперед, з відкриттям кримінальних справ та арештом деяких українських політиків. ЄС ставив багато ультиматумів щодо цих подій, та сподівався на декриміналізацію статей, за якими було засуджено політиків. Корупція в нашій країні, на жаль, має дуже великий відтінок, і за один день цього країні не позбутися, хоча в цьому напрямі Президентом України був підписаний не один антикорупційний закон, який дає хоча б невелику надію на повне винищення корупційної діяльності у всіх гілках влади.

Помітним заходом щодо зближення України до стандартів ЄС та взагалі до Європи було проведення в нашій країні фінальної частини Євро 2012, яке дало змогу показати урядовцям країн ЄС на стан інфраструктури, який можна відзначити як задовільний. Будувалися дороги, готелі, стадіони – все це за стандартами ЄС було на високому рівні і це відзначали правління країн ЄС.

Але, Євро 2012 вже в минулому, тому нашій державі треба рухатися вперед, запроваджувати ще ліпші стандарти, приводити до ладу законодавство України, зміцнювати демократію і свободу слова та сподіватися у майбутньому до членства у Європейському Союзі.

Дополнительная информация