Катерина Перегуда, ЧДІЕіУ

На шляху до змін

В нашому меркантильному суспільстві більшість високих ідеалів давно забуті. І це стосується не тільки України, але й усіх капіталістично налаштованих країн. Роблячи якусь послугу, чи  не кожен поцікавиться: «А що я матиму натомість?». Тому актуальність даного питання полягає в тому, щоб розглянути євроінтеграцію з позиції пересічного українця.

Більшість проблем сучасного громадянина зводяться до економічної площини: недостатня заробітна плата, проблеми з купівлею житла, подорожчання комунальних послуг  і  так далі. Тому, на мій погляд, слід чітко усвідомлювати, що соціально-економічні проблеми члени Європейського Союзу, більш заможні країни, вирішувати за нас не будуть. Отже, виникає логічне питання: «Навіщо нам євроінтеграція?».

Напевно кожне міжнародне об'єднання висуває до своїх учасників певні вимоги. Перш ніж  вступити до будь-якої міжнародної організації, країни-кандидати повинні  пройти тривалий процес соціалізації. Соціалізація полягає в тому, що на претендента покладається низка прав та обов'язків. Ознакою готовності країни на членство в тій чи іншій спільноті повинна бути його безумовна згода дотримуватися притаманних даній організації правил та норм.

Щодо України, то  під час саміту Україна-ЄС у Брюсселі перед нашою державою було поставлене завдання досягти позитивних змін у трьох основоположних сферах. Демократизація виборчого законодавства, вирішення проблеми вибіркового правосуддя, проведення ефективних політичних та економічних реформ – ось ті показники, якими Україна підтвердить своє прагнення підписати Угоду про асоціацію із Європейським Союзом. Це по суті не вимоги Євросоюзу, це вимоги українців до влади, від невідкладної реалізації яких залежить світле майбутнє нашої Батьківщини. Та й вимагають від нас не так вже багато. Невже  проведення реформ судової та правоохоронної систем, запровадження виборчої системи, яка не буде викликати сумнівів у виборців, та  подолання корумпованості в державних структурах є непосильними завданнями? Це все проблеми внутрішнього розвитку, без нагального вирішення яких наша країна деградує в порівнянні з іншими. Чи цього ми прагнемо? Не секрет, що багато вимог конвенцій, ратифікованих Верховною Радою, не виконуються. Тому процес співпраці з ЄС – реальна можливість досягти позитивних змін, які торкнуть кожного українця.

Слід також згадати про систему європейських цінностей, що затверджує гуманізм: рівність людей, свободу, повагу до розуму. Основу економічного та соціального благополуччя Європи становлять перш за все культура, цивілізація. Саме Європа стала колискою сучасної демократії, громадянського суспільства, ефективної ринкової економіки. Варто відмітити позитивні зміни на шляху формування дійсно громадянського суспільства. Все більше громадян реалізовують свої потреби та інтереси шляхом утворення громадських організацій та різної спрямованості об'єднань, охоплюючи всі сфери суспільного життя. І відбувається цей прогрес не без зовнішньої допомоги.

Тому процес вступу до ЄС може бути політичним інструментом для вдосконалення стандартів надання  правової  допомоги, реформування економіки та поштовхом до розвитку взагалі. А чи скористається Україна даною можливістю залежить як від влади, так і від ставлення кожного з нас до процесу євроінтеграції.

Дополнительная информация