Олександр Трофімчук, ЧДТУ

Вступ України до Європейського Союзу

Безумовно, вступ України до Європейського Союзу є важливим кроком нашої держави, оскільки на шляху до вирішення цього завдання Україна ставить перед собою високі цілі, досягнувши яких, ми можемо претендувати на асоціацію з Європою. Це, в свою чергу, є потужним стимулом до вирішення багатьох соціально-економічних та політичних проблем.

В першу чергу, з географічної точки зору, Україна має вдале розташування у центрі Європи, а ЄС, зі вступом нашої держави, закріпить свої східні кордони.

З незалежністю України, наша держава почала перебудовувати свої цінності на європейські, спрямовуючи таким чином український народ до євроінтеграції.

Не можна не звернути увагу на те, що вступ будь-якої держави до ЄС означає, що країна користується політичним визнанням і отримує підтвердження того, що вона є носієм, насамперед, демократичного устрою держави, має високий рівень розвитку економіки країни та громадяни якої  є соціально захищеними.

Звичайно, перед українською владою стоять дуже важливі та складні завдання, які ще чекають свого вирішення, але вже на цьому шляху є позитивні зрушення. Не менш важливим чинником є динамічний розвиток торгівельно-економічного співробітництва нашої країни з країнами ЄС. Експорт та імпорт рік у рік стабільно зростає, прикладом цього може слугувати те, що третя частина від зовнішнього товарообігу України припадає на Європейський Союз. Українські бізнесмени все більш прагнуть залучати партнерів та інвесторів з країн ЄС, а ті, в свою чергу, відповідають інвестиціями у вітчизняне виробництво. Багато громадян України виїжджають на заробітки до Європи, створюючи імідж працьовитих людей, які з відповідальністю ставляться до своєї праці (прикладом є велика кількість заробітчан в Італії, де мешканці з вдячністю ставляться до українців).

На разі політики та державні діячі України та ЄС плідно співпрацюють у цій сфері і якими було підписано не одна угода щодо євроінтеграції. Але незважаючи на це та тісний зв’язок у багатьох сферах, все ж таки вступ України є складним процесом на законодавчому рівні держав та передбачає ряд факторів. ЄС висловлює свої вимоги, а Україна намагається їх задовольнити. При вирішенні цих вимог держава стикається з багатьма проблемами, які можуть бути усуненими не за рік і не за два. Влада повинна врегулювати не один десяток законів, які не будуть суперечити Конституції України, устрою держави та які будуть мати спільні норми щодо співіснування України в ЄС.

Це відповідальний вибір країни, який не повинен зашкодити економіці та репутації нашої держави. З одного боку Європейський Союз, з іншого Російська Федерація. Тому при вступі до ЄС Україна має зберегти всі важливі ділові зв’язки і діяти у своїх інтересах та, насамперед, в інтересах громадян нашої країни.

Дополнительная информация